terug

 

 

Maritiem evenement Terschelling

Foto's vrijdag 4 juni

Foto's zaterdag 5 juni

Foto's zondag 6 juni

Foto's maandag 7 juni

Van Harlingen naar Terschelling (Filmpje)

PD 63 (Filmpje)

Op verzoek van havenmeester Eric Baauw zijn wij vorig jaar gaan onderzoeken of er belangstelling was voor een sleepbootevenement op Terschelling. Dat bleek het geval te zijn. Er kwamen ruim voldoende aanmeldingen om de organisatie op gang te brengen. Op Terschelling waren ze, toen ze eenmaal gewend waren aan het idee van een sleepbootinvasie, erg enthousiast en begonnen allerlei mensen van alles te regelen.

Nadat de deelnemers via website, e-mail en sms op de hoogte waren gebracht van de laatste nieuwtjes was het eindelijk zo ver en vertrokken we eindelijk met een grote groep sleepboten op vrijdagavond 4 juni om 18.00 uur met gunstig tij vanuit Harlingen naar Terschelling. 15 sleepboten hadden zich in de haven verzameld om samen de overtocht te maken. Het weer was prachtig en de zee was rustig, alleen was er af en toe een hekgolf van een passerende veerboot, waar sommigen wel wat van merkten.

Aan het einde van de Meep werden we tegemoet gevaren door de IJmond met een delegatie van oude Terschellinger zeerotten en hoogwaardigheidsbekleders aan boord, om ons te verwelkomen, waarbij over en weer flink werd getoetert.

Achter elkaar voeren we de haven van Terschelling binnen waar we allemaal een plaatsje moesten zoeken in het Ursusdok, wat iets aan de kleine kant bleek voor zoveel sleepboten. Het was er gezellig druk met lokale bewoners, inclusief de burgemeester, die het gekrioel vanaf de kade bekeken.

De volgende morgen was het stralend weer en kwamen veel belangstellenden de sleepboten bekijken, zowel Terschellingers als vakantiegangers vonden hun weg naar de haven. 's Middags werd er een nautische markt opgebouwd waar veel belangstelling voor was.

De stoomsleper Maarten had een aparte steiger zodat er wat rondvaartjes gemaakt konden worden. Daar was veel belangstelling voor.

Tegelijkertijd waren er ook andere boten te bezichtigen: een twintigtal oude reddingboten lagen in de jachthaven afgemeerd. Jammer dat het zo ver uit elkaar lag.

Mede dankzij het prachtige weer, het schitterende eiland en de vriendelijke bewoners vermaakte iedereen zich uitstekend. Er werd gewandeld, gefietst of geluierd en 's avonds was er een lekkere maaltijd, die buiten genuttigd kon worden aan lange tafels.

De volgende dag vond er een vlootschouw op het programma. Bijna alle sleepboten en reddingboten voeren de haven uit om zich te veramelen in het Oosterom. Vandaar werd koers gezet naar de IJmond die voor de haven lag te wachten. Nadat de vlootschouw was afgenomen voeren de meeste sleepboten en reddingboten door naar huis.

De prijsvraag voor de bezoekers van het evenement leverde 10 goede inzendingen op. De hieruit gelootte winnaar, een Terschellings echtpaar, won de dinerbon voor restaurant Zeezicht.

Een klein groepje bleef nog extra een nachtje en vertrok 's morgens, met NW 4-5, in konvooi naar Harlingen.

Een geslaagd evenement, met onze dank aan de havenmeesters Piet en Eric, met alweer veel goede idee├źn voor een volgende keer.

Manette en Jitze